Hollands snoep
"Les croquets"
Oké, ik speel weer vals (serieus, het is moeilijker dan ik dacht om aan écht Nederlands voedsel te komen...), want de kroket komt eigenlijk van de kok van Lodewijk XIV, een fransman, ja. Maar goed, de eerste Nederlandse recepten komen uit 1830, dus je mag het best Hollands noemen, vind ik. Nederland is immers wel een van de weinige landen waar je deze snack "uit de muur" kunt trekken. De ronde versie van de kroket, de bitterbal (tenminste, dat vind ik), is daarentegen wél helemaal Hollands. Buitenlanders vinden er geen pijl op trekken, omdat het niet met niets te vergelijken valt (nog nooit van een kroket gehoord of zo?). Het is dé ultieme snack bij een party. Een Nederlandse party, wel te verstaan.
Winterkost
Iets waar Nederland echt om bekend staat, zijn de stamppotten. Wij stampen ons als geen ander helemaal in de rondte en gooien er nog een lekkere rookworst bovenop. Hutspot (die stamppot waarbij ik altijd denk dat ik me helemaal rot zweet, maar me dan realiseer dat we hutspot eten en dat het de peen en uien zijn. Die, ja), stamppot-andijvie, stamppot-zuurkool of met boerenkool; niets is ons te gek. En toegeven: het ís ook heel lekker als het buiten Siberisch koud is en je binnen met dikke trui bij de open haard zit. Dan is een bordje Oerhollandse stamppot gewoon heel lekker. Niet dat het bij ons
Siberisch koud is, maar zo'n idee krijg je dan wel...
Nou, jullie zijn er vast niet veel wijzer door geworden, maar dat geeft niet, want ik had weer wat te doen (niet dat ik me verveel, dit is gewoon "uitstellen van m'n huiswerk"). Krijgen jullie ook spontaan honger?
Nou, jullie zijn er vast niet veel wijzer door geworden, maar dat geeft niet, want ik had weer wat te doen (niet dat ik me verveel, dit is gewoon "uitstellen van m'n huiswerk"). Krijgen jullie ook spontaan honger?
ik vind het leuk zo'n postje!
BeantwoordenVerwijderenik ben niet zo van de stamppot etc haha. xx