Are you looking for something??

17.10.12

other | Hoe schrijf ik een boek?

Schrijven... De meeste bloggers onder ons zullen het wel in hun hobbylijstje hebben staan. Sommige bloggers zullen zelfs niet zonder kunnen (welkom bij de club). Maar voor de minder ervaren onder ons: hoe schrijf je nu een goed verhaal/stuk/iets anders wat anderen kunnen lezen*?? Hier wat tips waar je wellicht wat aan hebt.
Tumblr_m8vi4zmd8w1qltc29o1_500_large
*doorhalen wat niet van toepassing is
Hoofdregels bij het schrijven van verhalen:
 • Verzin voor je gaat schrijven in welk hokje je je verhaal gaat stoppen. Fantasy? Thriller? Roman? Ik ben niet zo van het hokjesdenken, maar het houd jezelf wat meer tussen de grenzen en zo raak je niet de weg kwijt. 
 • Bedenk een verhaallijn. Dat wil zeggen, kort door de bocht: wat gaat de hoofdpersoon doen? Je hoeft niet het héle verhaal al in je hoofd hebben zitten,dat heb ik namelijk nooit, maar zorg dat je op het pad blijft, en niet zomaar in het rond gaat dansen (schrijven). Dan kan je wel eens tegen een doodlopend stuk aanlopen.
 • Zorg dat je je hoofdpersoon (of personen) goed kent. Hoe oud is hij/zij? Hoe ziet hij/zij eruit? Ook bij dit geldt dat je ook niet een soort van encyclopedie moet worden, soms is het fijn en handig als je niet álles weet van je personage. Des te leuker is het voor jou, als jouw typende vingers er achterkomen wie hij of zij nu eigenlijk is. 
Oké, aan bovenstaand heb je waarschijnlijk niets, want ik houd me aan geen van die drie punten en tóch heb ik een boek. Hier volgen wat tips, naar eigen ervaring:
 • Zet door! Ook als je "hè, getsie, wat een mislukt stukje tekst!" denkt, schrijf gewoon door en kom later op dat stukje terug. Dan heb je misschien wel nieuwe inzichten en loop je niet vast. Want serieus, daar krijg je SPIJT van! 
 • Zorg dat je het een beetje bijhoudt. Je hoeft niet elke dag drie bladzijden te schrijven, maar als je elke dag een stukje schrijft, blijf je er in je hoofd mee bezig en loop je niet snel vast. Een dagje overslaan is niet erg, maar blijf schrijven!
 • Heb je inspiratie, waar dan ook, SCHRIJF HET OP. Ik heb zo vaak dat ik ineens inspiratie krijg (vaak 's avonds) en dat ik het dan vergeet op te schrijven en dat ik het 's morgens gewoon vergeten ben, alsof het nooit heeft bestaan. Héél frustrerend, zéker als daar de zin van de eeuw bij zat. En dat is meestal zo, helaas.
 • Sla je verhalen op. Niet alleen op je laptop. Ook op je mobiel, misschien "in the cloud" en op een externe harde schijf. Niets is zo vervelend als een verhaal van 100 kantjes dat ineens foetsie is!
Beste schrijvers en schrijfsters in de dop, 
Heel veel succes met jullie schrijfwerk. Heb je een boek geschreven óf ben je van plan er een uit te geven (ik behoor bij beide groepen, haha), laat me dat weten, ik ben heel erg benieuwd! Ben je benieuwd naar mijn boek? Klik dan HIER

Heb jij nog tips?

Liefs, Manon

16 opmerkingen:

 1. Leuk! Ik schrijf zelf ook heel graag en veel dus ook zo mijn eigen ervaringen. Mijn beste tip zou zijn om echt een goede analyse van je hoofdpersoon te maken. Dit om, als het verhaal vordert, dubbele trekjes te ontwikkelen. Ze kan niet eerst van horrorfilms houden, om later in het verhaal aan te geven dat ze ze eigenlijk haat :-) x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel! En erg handige tips, echt waar! Vroeger schreef ik wel eens verhalen, maar nu nooit meer. Best jammer eigenlijk! Manon, je boek lijkt me erg leuk! Echt gaaf dat je 'm hebt geschreven én dat ie te koop is! Ik wil m graag lezen :) liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah, leuk! Ik zou zeggen: veel leesplezier, haha!

   Verwijderen
 3. hahaa wat leuk! ik vind de tips echt goed die je geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. later ga ik écht een boek schrijven, maar nu heb ik er helaas geen tijd voor... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. U have such a nice blog. Would you like to follow each other ?
  P.S. Giveaway on my blog !

  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Handige tips. En het blijven doen en doorzetten geldt eigenlijk voor alle (nieuwe) dingen natuurlijk. (: Maar hoe bedoel je dat je een boek hebt? Loop ik achter, heb ik ergens overheen gelezen? (voel me een beetje dom nu, haha! ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tips, ik krijg meteen zin om weer te gaan schrijven! :)

  Liefs,
  Adriënne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele handige tips! Ik heb een poosje geleden ook geprobeerd een boek te schrijven, maar ik was bijna klaar alleen toen vond ik het helemaal niks. Echt gewoon NIKS. En toen ben ik gekapt, dat had ik dus niet moeten, want ik heb er best spijt van... Maarja, wel gaaf dat jij een boek hebt, het lijkt me zo'n gaaf boek! :')

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik schrijf ook vele verhalen,ik bem wel zi iemamd die maar gewoon begint en ik zie wel wat eruit komt. Ik laat mijn vingers over mijn toetsenbord glijden. Niets is fijner dan dat! Super leuk artikel x

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk! Die eerste tips had ik ook niet echt haha, toen ik aan mijn boek begon. Ik moest elke dag 1.700 woorden schrijven om aan de 50.000 te raken, dus dat kon soms inderdaad wel eens frustrerend zijn, maar ik ben toch erg trots op het eindresultaat nu =)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. echt héééél vet dat jij een boek hebt, dat wil ik al zo lang zo graag. Ik ga zeker een poging wagen. Ideeën zat, maar dat uitwerken ... Je hebt me wel weer aan het denken gezet :)
  Het probleem zit hem bij mij ook echt in het slecht indelen (lees: te veel afleiding door twitter) en tekort aan tijd :$

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog hebt gezocht en bedankt voor je reactie! You made my day! xx