Are you looking for something??

15.5.12

food | Typisch Nederlands

In een tijd dat Chinezen alle snackbars bezetten (zet zulke mensen in Chinese restaurants....), is het lastig te bepalen wat nou bij welke cultuur of welk land hoort. Dat babi pangang Aziatisch is en Curry wurst Duits, dat weten we allemaal, maar wat is nou precies Nederlands? Ik zocht het uit (:
Hollands snoep

Iedereen snoept het vast wel eens: drop. In allemaal verschillende smaken en vormen; variatie genoeg. Hoewel drop aan te duiden is als Nederlands, zijn er eigenlijk meer landen bij verbonden, maar goed, het gaat erom dat het lekker is en dat wij geloven dat het Hollands is. Ander (écht) Hollands snoepgoed is een stroopwafel. Deze werd voor het eerst gemaakt in Gouda en vaak staat er dus ook op de verpakking: Goudse Stroopwafels, maar of ze ook in Gouda gemaakt zijn, betwijfel ik. Deze wafels met zoete stroop ertussen vind je ook in de schappen in andere landen (zoals in Duitsland. Ik zag ineens een verpakking met een Nederlandse vlag erop en ja hoor: het waren stroopwafels), maar Nederland is en blijft toch het land waar ze het meest worden gegeten. Ook speculaas is in Nederland (en België, maar dat is BIJNA Nederland, toch?) een bekend koekje. Ik eet er nu ook één en ik vind ze héérlijk. Leuk weetje: vroeger versierde een jongen een speculaaspop met glazuur en noten en gaf deze aan het meisje waar hij een oogje op had. Dat was wederzijds als het meisje de pop aannam.  Hier komt de uitdrukking "iemand versieren" vandaan! Zou je dat kunnen vergelijken met een "retweet" of "like" nu? Of betekent dat veel minder? Ik ben niet thuis in dat wereldje, dus ik heb er nul verstand van...

"Les croquets"
Oké, ik speel weer vals (serieus, het is moeilijker dan ik dacht om aan écht Nederlands voedsel te komen...), want de kroket komt eigenlijk van de kok van Lodewijk XIV, een fransman, ja. Maar goed, de eerste Nederlandse recepten komen uit 1830, dus je mag het best Hollands noemen, vind ik. Nederland is immers wel een van de weinige landen waar je deze snack "uit de muur" kunt trekken. De ronde versie van de kroket, de bitterbal (tenminste, dat vind ik), is daarentegen wél helemaal Hollands. Buitenlanders vinden er geen pijl op trekken, omdat het niet met niets te vergelijken valt (nog nooit van een kroket gehoord of zo?). Het is dé ultieme snack bij een party. Een Nederlandse party, wel te verstaan.

Winterkost
Iets waar Nederland echt om bekend staat, zijn de stamppotten. Wij stampen ons als geen ander helemaal in de rondte en gooien er nog een lekkere rookworst bovenop. Hutspot (die stamppot waarbij ik altijd denk dat ik me helemaal rot zweet, maar me dan realiseer dat we hutspot eten en dat het de peen en uien zijn. Die, ja), stamppot-andijvie, stamppot-zuurkool of met boerenkool; niets is ons te gek. En toegeven: het ís ook heel lekker als het buiten Siberisch koud is en je binnen met dikke trui bij de open haard zit. Dan is een bordje Oerhollandse stamppot gewoon heel lekker. Niet dat het bij ons
Siberisch koud is, maar zo'n idee krijg je dan wel...


Nou, jullie zijn er vast niet veel wijzer door geworden, maar dat geeft niet, want ik had weer wat te doen (niet dat ik me verveel, dit is gewoon "uitstellen van m'n huiswerk"). Krijgen jullie ook spontaan honger?

1 opmerking:

  1. ik vind het leuk zo'n postje!
    ik ben niet zo van de stamppot etc haha. xx

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog hebt gezocht en bedankt voor je reactie! You made my day! xx